Canionul Oratii – Pe Verticalele de Piatra

Dupa coborarile spectaculoase pe traseele de Downhill de la Predeal, Weekendul Activ dedicat aventurilor pe munte a continuat cu o noua experienta minunata, plina de adrenalina:) De data aceasta am parcurs, in rapel, verticalele din inima de piatra a Canionului Oratii!

Aventura a inceput cu urcarea pe vechiul drum roman, apoi am urcat pana la Cetatea Oratii, dupa care am inceput coborarea pe spectaculosul traseu sapat de ape in munte! Ca sa ne distram putin, am si urcat patru din cele 12 saritori cate are valea. Iata mai multe informatii despre obiectivele intalnite, precum si un film si cateva poze de pe traseu: 

Cetatea Oratii
Cetatea OratiiCetatea Oratii, sau Oratiei, se spune ca a fost ridicată de cavalerii teutoni în anul 1212, ca avanpost al sistemului de apărăre a Țării Bârsei. Cetatea se inalta in apropiere de satul Podu Dâmboviței, pe „Dealul Sasului”, de unde străjuia drumul ce lega Câmpulungul de Brașov. A fost construita pe o stanca avand panta accentuată pe trei laturi, deasupra Canionul Oratii. Pe a treia latura, spre est, se află săpat un șanț lat de 10 m și adânc de 4 m. Cetatea a avut o importanta strategica deosebita, avand rol de punct vamal, inainte ca acesta sa se mute la Bran. Unii istorici sustin ca aici a fost luat prizonier Vlad Tepes in noiembrie 1462 de catre Matei Corvin si tot aici, in apropierea cetatii, ar fi avut loc Batalia de la Posada din noiembrie 1330 dintre Basarab I si Carol Robert de Anjou. Fortificatia mai este cunoscuta si ca Cetatea Neamțului, amintind de cavalerii teutoni – intemeietorii acesteia, dar si ca Cetatea Piatra Craiului, amintită în documente din sec XV, sau Cetatea lui Negru Voda – primul voievod al Tarii Romanesti!

Drumul Roman si drumul medieval
Drumul Roman de la Cetatea OratiiChiar sub Cetatea Oratii, pe partea sudica, in partea cea mai spectaculoasa, sunt vizibile urmele unui drum roman, precum si a unui drum medieval. O cruce veche, de piatra, marcheaza rascrucea unde se despart celor doua drumuri: cel antic urcand prin estul cetatii, iar cel medieval strecurandu-se pe la vest, printre cetate si stancariile din Canionul Oratii. Drumul roman facea parte din Limes Translutanus – frontiera de rasarit a imperiului, fiind una dintre cele mai importante rute comerciale transcarpatice din antichitate si pana in sec XVIII. In dreptul Oratii se afla cea mai grea portiune din tot Pasul Rucar Bran, aici drumul avand de urcat o stanca verticala de peste 100 m in care a fost sapat de ape Canionul Oratii. Pentru a depasi acest obstacol impresionant, drumul a fost taiat in stanca si a fost creat un sistem de scripeti asemeni unui lift, care urcau carele pe panta abrupta – o constructie demna de alte vremuri! Pe stanca se pot distinge cu usurinta urmele rotilor carelor care au sapat in stanca/ De asemenea, se mai pot vedea gaurile ce foloseau la prinderea bolturilor pentru sistemul de scripeti. Dupa ce urca aceasta portiune, drumul traversa Valea Oratii pe un pod mobil, care se ridica seara și cobora dimineața, pentru a trece carele cu mărfuri, dupa care continua pe o vale de torent pana se intersecta cu vechiul drum roman la 2 km in amonte.

Canionul Oratii
Canionul OratiiValea Oratii este localizata in culoarul Rucar – Bran, la poalele muntilor Piatra Craiului. Este seaca aproape pe tot timpul anului, cursul devenind activ doar primavara, dupa topirea zapezilor, sau dupa ploi insemnate cantitativ. Izvoraste in Dealul Sasului, la altitudinea de 1140 m, apoi curge in meandre, pe plaiuri la nord de Cetatea Oratii. Dupa un parcurs scurt, de 4 km, se varsa in raul Dambovita, la altitudinea de 720 m. In ultima parte, din dreptul Cetatii Oratii, apa a sapat in stanca un canion impresionant, de 200 m diferenta de nivel. Canionul are 11 verticale cu inaltimi care variaza intre 2 si 12 m.
Parcurgerea acestui canion, in coborare, reprezinta o experienta deosebita, insa presupune echipament de alpinism (ham, casca, dispozitiv de coborare, coarda de 40 – 60 m, anouri si carabiniere), precum si cunostinte specifice.

Iata cateva poze si un film din canionul Oratii:

Foto: Tabere cu Suflet

One response to “Canionul Oratii – Pe Verticalele de Piatra”

  1. […] Ne amintim cu mare placere de toate acestea! Ne-au ramas in mod special, in inima, iesirea la catarat si diving de la Tyulenovo sau cea de la catarat si Via Ferrata din Cheile Galbenului, dar si minunatele ture cu bicicletele din Thasoss sau weekendul plin de aventuri din Cheile Oratii! […]

    Like

Leave a comment